Osjetljivost na gluten je karakterizirana crijevnim simptomima koji su uzrokovani oštećenjem crijevne sluznice povezanim uzimanjem namirnica (pšenica, ječam, raž, zob) koje sadrže gluten. Najčešće se javlja kod djece do 2 godine te u žena između 30 – 50 godina.
Klasični simptomi su napuhnutost, zatvor ili dijareja, abdominalna bol, glavobolja, vrtoglavica, ali se mogu javiti i bol u mišićima, dermatitis, anemija, osteoporoza, osteopenija.
Minimalna doza koja uzrokuje štetu crijevnih resica je 50 mg glutena / dan. Zbog oštećenja crijevnih resica dolazi do malapsorpcije željeza, folata, kalcija,a daljnim napretkom bolesti i masnoća, vitamina A, D, E i K. Može doći i do sekundarne intolerancije na laktozu. Malapsorpija nutrijenata kod djece može dovesti do zastoja u rastu te neurološke usporenosti.
Gluten se nalazi skriven u kobasicama, juhama, soja umacima, sladoledu.
Jedina terapija je bezglutenska dijeta.
Međutim, bezglutenski proizvodi mogu biti onečišćeni glutenom zbog kontaminacije pšeničnim škrobom kao glavnog sastojka prilikom njihova mljevenja i skladištenja.
Zbog bolje kontrole i razumljivosti na deklaracijama smiju stati navodi:
Gluten free (bez glutena) - znak precrtanog žitnog klasa - količina glutena ne smije biti veća od 20 mg u kilogramu originalnog pakiranja proizvoda koji se prodaje.
Very low gluten (s niskom količinom glutena) - količina glutena ne smije biti veća od 100 mg u kilogramu originalnog pakiranja proizvoda koji se prodaje.
To su jedini navodi koji se smiju navoditi.
Namirnice koje su dopuštene u bezglutenskoj prehrani su riža, kukuruz, proso, amarant, kvinoja, zob (ako nisu kontaminirani glutenom), kesteni, voće, povrće te mlijeko i mliječne proizvode ako im nisu dodani aditivi na bazi glutena, a jednako vrijedi i za meso, perad, ribu, jaja i soju.
Naravno, bitna je kvaliteta življenja te osjetljivost pojedinca na gluten prilikom provođenja ovog posebnog prehrambenog režima.