Erscheinungsdatum: 06.10.2016 VITAMIN C Vitamin C se prvenstveno koristio u prevenciji skorbuta i kao snažan antioksidans. Danas je poznato njegovo protuupalno, antivirusno, imunostimulativno i antibakterijsko djelovanje. Važan je kosupstrat velikom broju enzima i sudjeluje u genskoj ekspresiji interfererirajući s važnim transkripcijskim faktorima. Vitamin C je važan u stresnim stanjima koja su povezana s upalnim procesima i uključuju imunitet. Stimulira imunološki sustav povećavajući snagu organizma. VITAMIN C U VOĆNIM SOKOVIMA Tijekom obrade voća, pod utjecajem topline i kisika, gubi se veća količina vitamina C. Obradom voća koja ne uključuje termičke metode se postiže očuvanje znatno veće količine vitamina C uz idealne uvjete skladištenja u staklenim ili metalnim bocama koji omogućuju znatno dulju stabilnost od skladištenja u plastičnim spremnicima. Vitamin C uz zdrav način života smanjuje rizik nastanka srčanih i neurodegenerativnih bolesti, raka te bolesti oka. VItamin C sudjeluje u sintezi kolagena, pomaže apsorpciju željeza, pretvara folnu kiselinu u aktivni oblik. Ljudi ga ne mogu sami sintetizirati te je nužan unos hranom i dodatacima prehrani. Preporučena dnevna doza vitamina C za djecu iznosi od 30-45 mg, za žene iznosi 70 mg, za muškarce 90 mg dok se tek pri dozi od 2 g mogu pojaviti gastrointestinalne tegobe. Pušači trebaju za 50 g veći unos vitamina C od nepušača, Tableta vitamina C koja sadrži 500 mg je jednaka unosu: 1/2 kg kivija ili 1 kg naranača ili 1,5 kg mandarina ili 1 kg jagoda Voće poput banana, jabuka, šljiva i lubenice sadrži malu količinu vitamina C, te je potrebno konzumirati više od 5 kg spomenutog voća kako bi unijeli 500 mg vitamina C. Crvena paprika ima 4-5 puta više vitamina C nego limun ili naranča (100-250mg/100 g svježeg ploda). Zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja, vitamin C je sigurno dobar izbor u nadolazećim hladnim danima, bilo da je riječ o prevenciji ili liječenju pada imuniteta. Vitamin C se u dodacima prehrani nalazi najčešće u obliku askorbinske kiseline. Prirodni ili sintetski vitamin C? Prirodna i sintetska askorbinska kiselina su kemijski identične molekule i nema poznatih razlika u njihovoj bioraspoloživosti ili biološkoj aktivnosti. Soli askorbinske kiseline Mineralne soli askorbinke kiseline su u tvz.puferskom stanju i stoga su manje kisele od askorbinske kiseline. Kod osoba s osjetljivom sluznicom želuca se preporučuje ovaj oblik. Vitamin C s bioflavonoidima Bioflavonoidi su vrsta biljnih pigmenata topljivih u vodi koje nalazimo u voću i povrću bogatom vitaminom C, posebno u citrusima. Omogućuju bolju raspoloživost vitamina C kao što je primjer kod ploda acerole. Askorbat i metaboliti vitamina C Ester-C sadrži kalcij askorbat i male količine metabolita vitamina C . Nema razlike u raspoloživosti vitamina C, međutim, prikladniji je oblik kod osoba s želučanim tegobama. Askorbil - palmitat Askorbil - palmitat je esterificirani vitamin C u kojem je vitamin C vezan za zasićenu palmitinsku masnu kiselinu te je na taj način topljiv u mastima. Na taj način lakše prodire kroz stanične membrane i obavlja svoju antioksidativnu ulogu. Odabirom jednog od oblika vitamina C, samog ili u kombinaciji, svom ćete organizmu osigurati prevenciju od različitih bolesti, ali cete iskoristiti i njegovo potencijalno terapijsko djelovanje kod prehlade, alergija, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, ali i kod malignih bolesti.