Erscheinungsdatum: 06.12.2016 CRVENA RIŽA Fermentirana crvena riža za snižavanje kolesterola Crvena riža Crvena riža se dobiva fermentacijom obične riže pomoću kvasca Monascus purpureus. Sadrži djelatne tvari kao što su 9 vrsta monakolina, sterole, izoflavone, nezasićene masne kiseline, od kojih se monakolin K (lovastatin ili mevinolin), inhibicijom enzima koji sudjeluje u sintezi kolesterola koristi za njegovo snižavanje, poboljšavanje cirkulacije i probave. Osobe koje imaju problema s bubrezima, štitnjačom, bolove u mišićima bi trebali izbjegavati upotrebu preparata crvene riže, kao i osobe koje piju više od dva alkoholna pića na dan te koje su imale transplantaciju organa. Nuspojave mogu uključivati glavobolju, bol u trbuhu, žgaravicu, vrtoglavicu, bolove u mišićima i slabost. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, kao ni mlađima od 20 godina. Doza za odrasle iznosi 600 mg koncentriranog praha crvene riže, i to 2 do 4 puta na dan kroz 3-6 mjeseci. Treba se pridržavati naznačenih uputa svakog proizvođača. Kontroliranim ispitivanjima pokazalo se vrlo dobro djelovanje: 22% smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola, LDL kolesterola za 28%, triglicerida za 32%, dok je koncentracija HDL kolesterola porasla za 20%, i to nakon samo 8 tjedana konzumiranja. INTERAKCIJE Istovremenom upotrebom sa statinima, kao i sokom od grejpa može doći do pojačanog učinka statina, upotrebom sa antikoagulansima (varfarin, klopidogrel, 100mg acetilsalicilne kiseline) se povećava vjerojatnost krvarenja. Istovremena upotreba s azatioprinom, cimetidinom, diklofenakom, itrakonazolom, ketokonazolom, metrotreksatom, valproičnom kiselinom, roziglitazonom, eritromicinom, klaritromicinom te ciklosporinom se ne preporučuje. Statini mogu smanjiti količinu koenzima Q10 u tijelu. On je važan za zdravlje srca i mišića te njegov nedostatak može prouzročiti slabost, bol kao i oštećenje mišića. Zbog toga se uz terapiju statinima ili preparate crvene riže preporučuje uzimati nadomjestak koenzima Q10. Način života, prehrana i tjelovježba su svakako bitni u održavanju zdravlja te u prevenciji ili liječenju bolesti svakako treba obratiti pozornost na te osnove, uz ili bez dodataka prehrani.