Datum objave: 9.11.2018. 14.11. SVJETSKI DAN BORBE PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI Šećerna bolest ili Diabetes mellitus je kronično stanje koje nastaje kad gušterača prestane postupno ili djelomično proizvoditi inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu zbog otpornosti stanica na djelovanje inzulina (inzulinska rezistencija). Osnovna osobina bolesti je povišena razina glukoze u krvi. Inzulin je hormon od vitalne važnosti kojeg proizvodi žlijezda gušterača u beta-stanicama. Inzulin ima ključnu ulogu za prijenos šećera (glukoze) u stanice. Osnovni tipovi šećerne bolesti DIJABETES tip 1 Diabetes tip 1 je autoimuna bolest kod koje beta stanice gušterača proizvode premalo inzulina ili ga uopće ne proizvodi, što znači da šećer iz krvi ne može ući u stanice. Bez inzulina koji prenosi glukozu u stanice, razina šećera u krvi postaje prekomjerno visoka i nastaje hiperglikemija. Najčešće se dijagnosticira u dječjoj dobi ili adolescenciji. Inzulin je neophodan za preživljavanje i glavno je uporište u terapiji šećerne bolesti tipa 1. DIJABETES tip 2 Šećerna bolest tipa 2 je daleko najčešći oblik šećerne bolesti - javlja se u 90% slučajeva. Većina oboljelih od tipa 2 proizvodi promijenjene ili čak normalne količine inzulina, ali uslijed poremećaja u stanicama jetre i mišićnog tkiva dolazi do otpornosti na djelovanje inzulina. Inzulin se veže na stanične receptore, ali glukoza ne može ući u stanicu i to stanje je poznato kao inzulinska rezistencija. I u ovom obliku šećerne bolesti iznimno je važno održavati vrijednost šećera u krvi unutar normalnih vrijednosti. GESTACIJSKI (TRUDNIČKI ) DIJABETES Gestacijski dijabetes se može razviti privremeno kada hormoni koji se luče tijekom trudnoće povećavaju rezistenciju prema inzulinu. To se događa u oko 2-5% trudnica. Gestacijski dijabetes se javlja tijekom druge polovice trudnoće i obično nestaje nakon poroda. Stoga se kod trudnica prate razine šećera u krvi kako bi se rano uočio razvoj dijabetesa. I u ovom obliku šećerne bolesti iznimno je važno održavati vrijednost šećera u krvi unutar normalnih vrijednosti. Na dijabetes trebamo posumnjati kada se pojavi - učestalo mokrenje - pretjerana i učestala žeđ - pojačani apetit - gubitak težine - umor - smetnje koncentracije - povraćanje i bol u trbuhu (često zamijenjeni za simptome drugih bolesti) - osjećaj bockanja ( „trnci”) u šakama ili stopalima - zamućen vid, česte upale te sporo zacjeljivanje rana. Rizični čimbenici nastanka šećerne bolesti su: - pretilost (80-90 % oboljelih je pretilo) - opseg struka veći od 80 cm za žene i 94 cm za muškarce - starija dob (iznad 40 godina učestalost šećerne bolesti raste) - nedostatak tjelesne aktivnost - obiteljska sklonost - pojava šećerne bolesti u trudnoći - povišeni krvni tlak - povišene vrijednosti masnoće u krvi - dugotrajna izloženost stresu Moguće komplikacije šećerne bolesti - srčano-žilne bolesti ( koronarna bolest srca koja može uzrokovati srčani udar i moždani udar) bolesti bubrega (dijabetička nefropatija) koje mogu rezultirati potpunim zatajenjem bubrega i potrebom za dijalizom ili transplantacijom bubrega. - oštećenja živaca (dijabetička neuropatija) koja može dovesti do oštećenja tkiva (kožnog I potkožnog tkiva) s ulceracijama iIi nekrozama (odumiranjem tkiva), najčešće na stopalima. - oštećenje vida (dijabetička retinopatija) koje karakterizira oštećena mrežnica oka, a može dovesti do djelomičnog ili potpunog gubitka vida. Kako prevenirati šećernu bolesti smanjenjem prekomjerne tjelesne težine! umjerenom i redovitom tjelesnom aktivnošću (npr. hodanje 30 min dnevno)! pravilnom prehranom! redovitom kontrolom razine glukoze u krvi nakon 45. godine! Postoje namirnice koje nutricionisti i stručnjaci za šećernu bolest savjetuju oboljelima - Mliječni proizvodi: u jogurtu, siru i mlijeku nalazi se dovoljna količina vitamina D i kalcija. Umjesto sokova bolje je posegnuti za čašom mlijeka ili jogurtom umjesto deserta. -Zeleno povrće: poput blitve, zelja i repe odlično je za zdravlje srca zahvaljujući folatima, koji snižavaju razine aminokiselina koje mogu povećati rizik od bolesti srca. -Tamna čokolada: bogata flavonoidima i antioksidansima pomaže u snižavanju krvnog tlaka te lošeg kolesterola. -Grah: namirnica bogata vlaknima zahvaljujući kojoj je moguće sniženje kolesterola kao i stabiliziranje šećera u krvi. -Datulje: bogate antioksidansima, pune vlakana dobar su izbor za dijabetičare. -Ječam: zdrava žitarica koja pomaže stabilizirati šećer u krvi. Poželjni dodaci prehrani za dijabetičare Alfa-lipoična kiselina Pored vitamina A, C i E, dobro poznatih po svojim antioksidacijskim svojstvima, dijabetičarima se vrlo često preporučuje uzimanje alfa-lipoične (tioktatne) kiseline. Riječ je o spoju koji se inače normalno sintetizira u ljudskom tijelu i služi kao kofaktor enzima važnih za metabolički put razgradnje glukoze i dobivanje energije u stanicama. Alfa-lipoična kiselina je snažan antioksidans, a povećava i razinu drugih antioksidansa u tijelu pa se njenim dodatnim unosom ograničava razvoj kasnijih komplikacija. Klinički je dokazano da primjena alfa-lipoične kiseline u bolesnika sa šećernom bolešću značajno poboljšavaju simptomi periferne polineuropatije i smanjuje njeno daljnje napredovanje. Alfa-lipoična kiselina povećava inzulinsku osjetljivost i unos glukoze u stanice mišića te tako doprinosi normalizaciji razine glukoze u krvi. Preporučena dnevna doza iznosi 600 mg i uzima se pola sata prije doručka. Budući da alfa-lipoična kiselina snažno kelira metalne ione i smanjuje njihovu dostupnost u organizmu, valja naglasiti da je potrebno odvojeno uzimati pripravke s alfa-lipoičnom kiselinom od onih koji sadrže minerale. Magnezij i krom Kliničkim istraživanjima utvrđeno je da oralna suplementacija magnezija u razdobljima od 4 do 16 tjedana povoljno djeluje na metabolički profil dijabetičara, no potrebna je veća razina dokaza o dugoročnoj koristi i sigurnosti primjene. Od minerala u tragovima, za dijabetičare je posebno značajan krom koji je inače potreban tijelu za normalan metabolizam ugljikohidrata i masti. Kliničke studije su pokazale da suplementacija kroma povećava inzulinsku osjetljivost te poboljšava kontrolu razine glukoze i lipidni status ispitanika, čime je znanstveno potvrđena njegova terapijska vrijednost kod šećerne bolesti. Kao dodatak prehrani obično je dostupan u obliku kromovog pikolinata i uzima se u dozi od 200 μg, iako su studije pokazale da su za dužu primjenu sigurne i dnevne doze do 1000 μg kroma. Osobama oboljelim od šećerne bolesti potrebno je također osigurati dovoljan unos bakra, selena i cinka jer su oni važni za normalno funkcioniranje endogenog antioksidacijskog sustava u organizmu. Vitamini B-kompleksa Osim antioksidativnih vitamina, za dijabetičare su vrlo važni i vitamini B skupine zbog njihove regulatorne uloge u metabolizmu ugljikohidrata i važnosti za živčani sustav. S obzirom da je u nekih dijabetičara utvrđen nedostatak pojedinih vitamina te uočen povoljan utjecaj suplementacije vitamina B1, B3, B6 i B12 na niz pratećih komplikacija, njihovim se dodatnim unosom može smanjiti rizik nastanka kardivaskularnih oboljenja, neuropatije i retinopatije te ublažiti već postojeći simptomi. Omega-3-masne kiseline Klinički je dokazano da omega-3 masne kiseline poboljšavaju razine serumskih triglicerida i lipoproteina u oboljelih od šećerne bolesti, što doprinosi smanjenju rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti koji je u dijabetičara 2 do 3 puta veći nego u zdravih osoba. Iako nailazimo na različite preporuke, uobičajene dnevne doze iznose 500-1000 mg. Čajevi koje mogu uzimati oboljeli od šećerne bolesti Zeleni čaj, čaj od: koprive, stolisnika, kamilice, maslačka, mente, srebrne svilenice. Za sve dodatne informacije i savjete o prevenciji i liječenju šećerne bolesti obratite se svom ljekarniku! U svim našim ljekarnama vršimo BESPLATNU zamjenu aparata za mjerenje šećera u krvi (staro za novo) i educiramo Vas o njihovom pravilnom korištenju! Također, u svim našim ljekarnama organiziramo besplatno mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka. Prijavite se kako bi na vrijeme otkriti ovu tihu, ali opasnu bolest! Pripremila: Olga Mitar, mag.pharm. Dokumenti diabetes (4,6 KB)